Sporočila za javnost

Skupina SIJ z dvema zlatima inovacijama za trajnostno prihodnost

Brdo pri Kranju, 11. september 2024 – V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) včeraj že dvaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim v podjetjih in drugih organizacijah.

Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Izbrali smo trajnost«. In v trajnostno prihodnost sta naravnani tudi obe z zlatim priznanjem nagrajeni inovaciji iz Skupine SIJ. SIJ Acroni je prepričal z inovacijo Jeklo prihodnosti – Inovacija za vodikove gorilne celice, SIJ Metal Ravne pa z inovacijo Razvoj superzlitine UTOPTI / CHN35VT-VD po inovativnem postopku EPŽ kot prvi na svetu.

GZS je največjim inovativnim dosežkom slovenskih podjetij podelila 10 zlatih, 24 srebrnih, 12 bronastih priznanj ter 1 posebno priznanje za inovacijski izziv. »V svetu, kjer se soočamo z okoljskimi, družbenimi in gospodarskimi izzivi, postaja trajnost, se pravi razvoj z mislijo na prihodnje rodove, temelj našega delovanja. In prav inovacije igrajo osrednjo vlogo pri iskanju trajnostnih rešitev, s katerimi bomo zagotovili boljši jutri,« je na slovesni podelitvi dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS in glavni podpredsednik Skupine SIJ, in dodal, da inovacije »pomagajo reševati ključne izzive, kot so prehod v krožno gospodarstvo in zmanjšanje okoljskega odtisa. Brez inovacij ni napredka, brez njih ni trajnostne preobrazbe.« 

Zlata inovacija SIJ Acronija Jeklo prihodnosti – Inovacija za vodikove gorilne celice, razvita v sodelovanju z nemškim kupcem, se  uporablja kot aplikacija v vodikovih gorilnih celicah nove generacije – SOFC (Solid Oxide Fuel Cell). »Gre za edinstven razvoj nerjavnega feritnega jekla prihodnosti MKMCrMoW22 in procesa po postopku pretaljevanja odpadnega železa in kontinuirnega litja, kar omogoča jeklu dolgoročno odpornost na visoke temperature in ohranjanje vseh lastnosti,« poudarja Stanislav Jakelj, vodja raziskav in razvoja v družbi SIJ Acroni.
»Inovativnost presega običajno delo in je rezultat strokovno usposobljenega, povezanega in predanega razvojnega tima. Kot ključne sestavine njihovega nadpovprečnega dela vidim stimulativno delovno okolje in spodbujanje inovativnosti znotraj podjetja, ki jo kažemo tudi z internimi natečaji.,« pravi glavni direktor SIJ Acronija mag. Branko Žerdoner, ki je  prepričan sem, da bo zlato priznanje zaposlenim v dodaten ponos in navdih.

Preboj z zlato inovacijo »Superzlitine UTOPTI / CHN35VT-VD po inovativnem postopku EPŽ kot prvi na svetu, ki se uporablja za izdelavo regulacijskih kartuš, ki so kritične komponente v sistemih nuklearnih reaktorjev, je uspel SIJ Metalu Ravne v sodelovanju s partnerji, Inštitutom za kovinske materiale in tehnologije (IMT) in Naravoslovnotehniško fakulteto (NTF). »Superzlitine so posebna skupina kovinskih zlitin, ki se uporabljajo v ekstremnih pogojih, kot so tudi jedra nuklearnih reaktorjev. Naš največji dosežek pri razvoju superzlitine UTOPTI je povečanje homogenosti materiala, s čimer zagotavljamo konstantne lastnosti po njenem celotnem preseku. To zagotavlja varnost in nemoteno delovanje regulacijskih kartuš skozi podaljšano življenjsko dobo in posledično zmanjšuje tudi vpliv na okolje,« pojasnjuje Marko Češnjaj, vodja inovacijske ekipe v SIJ Metalu Ravne, ki je izredno ponosen, da jim je ta tehnološki preboj uspel kot prvim na svetu.

 
Glavni direktor SIJ Metala Ravne Jernej Močnik, ponosen na strokovno znanje in fleksibilnost njihovega razvojnega tima, pravi, da z zlato nacionalno inovacijo ne rešujejo le izzivov današnjega dne, temveč prihodnosti: »Specialna jekla in superzlitine za energetsko industrijo predstavljajo pomemben segment in razvojni potencial SIJ Metala Ravne, ki je povezan z enim izmed največjih globalnih izzivov moderne družbe, to je z zagotavljanjem trajnostnih virov energije. Naša glavna usmeritev v tem segmentu je koncept ultra čistih jekel in zlitin.«

                                                                                            - - -

Skupina SIJ je eden vodilnih proizvajalcev nerjavnih in specialnih jekel v Evropi. Zavezani smo h globalnim in evropskim podnebnim ciljem in delujemo po načelih krožnega gospodarstva. S svojimi jekli in izdelki smo partner za zeleni prehod Evrope. Svojo trajnostno naravnanost smo v aprilu 2024 potrdili s pridobitvijo certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel. S tem smo se umestili med najbolj odgovorne in trajnostne proizvajalce jekla na svetu. Naši največji družbi sta sodobni reciklažni jeklarni, naše jeklo pa je reciklirano, saj je izdelano iz jeklenega odpadka. S 3.600 zaposlenimi smo eden največjih delodajalcev v Sloveniji in steber slovenskega jeklarskega sektorja. Uvrščamo se med vodilne slovenske izvoznike. Približno 85 odstotkov svojih prihodkov ustvarimo na tujih trgih. 

Več informacij:

SIJ – Slovenska industrija jekla, d.d.
Mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja
Telefon: +386 1 242 98 27
Mobitel: +386 41 313 532E-mail: sara.wagner@sij.si

Želite deliti ta članek?